Coaxiaal of optische aansluiting – wat is beter?

Coaxiaal kabel of optische aansluiting – wat is beter?

Coaxiaal of optische aansluiting – wat is beter?

Zowel een optische kabel als een coaxiale kabel zijn digitale signaal kabels. Deze gebruik je om een digitale bron aan te sluiten op een dac of versterker met dac. Welke klinkt nu beter? Daar gaan we in dit artikel verder op in.

Optische kabel

Een optische aansluiting kabel heeft zeer weinig signaal verlies. Deze kies je bij voorkeur als de bron wat verder weg staat van de versterker. Uiteraard zijn er verschillende optische kabels verkrijgbaar waar de kwaliteit ook zeker iets doet met het geluid. Een optische kabel klinkt heel erg naturel, voegt niets toe aan het geluid. Een wat mindere kabel kan het geluid wel wat vlakker laten klinken. De kwaliteit doet iets met de soundstage (breedte en diepte van het klankbeeld).

Hoe werkt een optische kabel?

Een optische kabel werkt niet met een elektrische stroom maar met een optische ader waar via een lichtgolf de dataoverdracht plaats vindt. Deze overdracht is veel minder gevoelig voor storingen door externe factoren. Een fiber kabel kan voor zeer hoge dataoverdracht zorgen omdat het zonder storing over grote afstanden signaal kan sturen. In de audio wereld wordt de optische kabel vooral gebruikt voor digitaal stereo of surround tot 5.1 geluid.

De kern van de optische kabel bestaat uit glas (vandaar ook wel glasvezel genoemd) of kunststof. De lichtgolf die hier doorheen wordt gestuurd bereikt haar doel zonder verlies van signaal. Zit er dan nog verschil in optische kabels? Jazeker! Zoals genoemd kan de kern uit verschillende materialen bestaan. Glas is hier de beste geleider en klinkt dus ook beter. Kunststof wordt vaker gebruikt bij overdracht over een kortere afstand.

Wat is TOSLINK?

TOSLINK is de connector die aan het einde van een optische kabel zit. Deze is te herkennen aan het vierkante stekkertje. Je hebt ook nog een mini TOSLINK. Deze ziet er uit als een mini jack stekker. Op de TV is meestal een standaard TOSLINK te vinden. Steeds vaker zien we op versterkers de mini TOSLINK terug. Deze aansluiting is wat compacter en wordt in sommige gevallen zelfs gedeeld in 1 analoge aansluiting. Er kan dan of een mini jack of een mini TOSLINK kabel in 1 aansluiting.

spdif - optical
Bron: Ifi Audio

Coaxiale kabel

Een coaxiale kabel doet het geluid wat warmer klinken. Over een korte afstand heeft dit onze voorkeur. Bij deze kabel is de afscherming van de geleider van groot belang. Stroomdraden of andere kabels die in de buurt komen van deze coaxiale kabel kunnen verstoring op het signaal veroorzaken. Kies deze kabel tot een lengte van c.a. 2m.

Wanneer sluit je jouw bron digitaal aan?

Indien jouw cd speler of streamer niet zo’n heel goede dac (digitaal naar analoog converter) aan boord heeft maar de versterker wel, dan sluit je hem digitaal aan met een coaxiaal of optische kabel. Dan wordt namelijk de omzetting van digitaal naar analoog in de versterker gedaan. Wanneer jouw bron van hoge kwaliteit is, dan gebruik je een analoge verbinding. Bijvoorbeeld een RCA of XLR kabel.

Share this post

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties