Nautilus draait 30 jaar – Een iconisch luidspreker ontwerp

b&w nautilus

Nautilus draait 30 jaar – Een iconisch luidspreker ontwerp

De Bowers & Wilkins Nautilus viert in 2023 haar 30 jarig bestaan. Het iconische ontwerp zal elke audiofiel wel kennen. De Nautilus is ontstaan vanuit een speciaal project door een luidspreker te ontwerpen die er niet uit ziet als een speaker. John Bowers die vooral in de vorm en klank interesse had kreeg tijdens dit project ook veel meer plezier in de techniek. Vanwege de viering van het 30 jarig bestaan van de Nautilus is deze in een unieke Abalone Pearl kleur gespoten zoals te zien op de afbeelding hierboven.

B&W Nautilus in Pearl in de testruimte – Foto: Cornelis Tinga

Waarom heeft de B&W Nautilus zo’n bijzondere vorm?

Wanneer je naar de Nautilus kijkt dan komt direct de reeks van Fibonacci op. Een wiskundige reeks van 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8 etc. Deze reeks zien we op aarde erg veel terug in de natuur. Deze vertegenwoordigd een bepaalde natuurlijke verhouding. Echter is dit niet alleen de gedachte bij de vorm van deze unieke speaker. De ontwerpers wilde hetzelfde materiaal gebruiken voor elke driver. Hoe groter de driver hoe langer de trillingen in de lucht zijn. De behuiznig waar deze woofer in zit kan de trillingen achterin de behuizing weer naar voren kaatsen wat vervolgens verstoringen op de woofer brengt. Om dit tegen te gaan is de behuizing van de driver langer gemaakt zodat ze trillingen verdoezelen. Hoe groter de driver hoe langer deze behuizing in dit concept zal moeten zijn. De grote bas woofer zou in theorie dus langer dan 30 meter moeten zijn om het gewenste effect te geven. Dat is natuurlijk niet handg in de woonkamer. Simpel en slim tegelijkertijd is de behuizing om deze reden opgerold. Dit geeft dus die iconische vorm van de B&W Nautilus.

Binnenzijde Nautilus – Foto: Cornelis Tinga

De luidspreker is volledig gemaakt van glas vezel. Deze worden in een mal gevormd met hars en meerdere lagen vezel matten. Vervolgens worden de halve delen samengebracht en geschuurd tot ze een naadloos geheel vormen. En dan natuurlijk de spuitcabine in om de kleur naar jouw wens te krijgen.

Rol glas vezel – Foto: Cornelis Tinga

De B&W Nautilus in productie

De Bowers & Wilkins Nautilus is nog altijd na 30 jaar in productie. Deze wordt met de hand gemaakt in Worthing, Engeland. Wij hebben de fabriek mogen bezoeken, zie hieronder de korte video die we maakte.

De Nautilus wordt door een klein team aan specilaisten op bestelling gemaakt. De levertijd is dan ook meer dan een jaar, want ze maken 1 paar per week. In de speciale afdeling in de Bowers & Wilkins fabriek is het mogelijk deze luidspreker in elke gewenste kleur te laten spuiten. Heb je bijvoorbeeld een unieke vintage Ferrari of mooie Aston Martin en je wilt de Nautilus in dezelfde kleur, dan kan dat.

Nautilus als studie project

De ontwikkeling en kennis die is opgedaan bij het Nautilus project is vandaag de dag verwerkt in de productie van de 800 serie. Inmiddels zal de nieuwste 801 D4 beter klinken maar nog altijd is de Nautilus een erg gewilde luidspreker en een boegbeeld voor het Britse merk. Zie hieronder mooi uitgelegd in een video van Bowers & Wilkins het process van de Nautilus door de jaren heen. Wat ons vooral opvalt is het enthausiasme en bevlogenheid van de mensen die deze luidspreker maken. Het vakmanschap straalt er vanaf.

Share this post

5 1 stem
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties