Speaker afstelling, luisteren of meten

Speaker afstelling, luisteren of meten

Speaker afstelling, luisteren of meten

De akoestiek van de ruimte is enorm belangrijk en vaak een onderdeel dat te weinig aandacht krijgt. Wanneer je voor het eerst nieuwe luidsprekers laat klinken dan zul je merken dat nog niet de levendigheid gehoord zal worden die je wellicht verwacht had. Nieuwe luidsprekers moet je altijd laten inspelen. Bij elke luidspreker zal dit weer anders zijn. Bij de meeste luidsprekers is dit met 1 a 2 weken gebeurd, andere hebben hier wat langer voor nodig. Wacht dus ook met het inmeten van jouw setup tot de luidsprekers goed ingespeeld zijn. Dit heeft te maken met de stijfheid van de materialen, dus zullen door normaal gebruik na een tijdje nog mooier tot hun recht moeten komen.

Inmeten van luidsprekers

Wanneer je jouw luidsprekers in de kamer gaat plaatsen dan is het slim om met een handige inmeet handleiding te starten en vanuit hier naar wens op gehoor verder af te stellen. Wij gebruiken hier de website noaudiophile.com voor. Hier geef je eenvoudig de afmeting van de kamer op. De rekenmodule geeft dan vervolgens aan waar ideaal de zitpositie en de luidsprekers moeten staan. Wanneer je dit keurig zult opvolgen dan zit je met de luidsprekers midden in de kamer. Wanneer je een aparte luister kamer hebt is dit geweldig. Echter als je jouw setup in de woonkamer hebt staan; wel een uitdaging. Gelukkig biedt ook hier de rekenmodule een oplossing voor. Je kunt namelijk een aantal vaste gegevens invoeren zodat je gewoon op de bank kunt zitten waar hij stond en de luidsprekers nog op een redelijke plek in de woning kunnen staan.

Luidsprekers inmeten surround
Bron: Dali

Gemiddeld genomen staat een luidspreker ca 30 tot 50cm van de achterwand om zo de lage tonen mooi strak te laten klinken. Staat de luidspreker verder naar achter dan is het resultaat vaak een dof en overmatig bassig geluid. De tweeter techniek is niet in elke luidspreker hetzelfde. Sommige merken hebben een tweeter met minder spreiding dan anderen. Bij een smal spreidingsvlak zul je de luidsprekers wat moeten indraaien. Neem in de regel voor Bowers & Wilkins: binnenzijde luidspreker moet in een rechte lijn komen tot buitenzijde schouder op de luister positie. Dali luidsprekers zul je gewoon recht kunnen plaatsen omdat deze een heel breed spreidingsvlak hebben.

Kun je op gehoor luidsprekers afstellen?

Wanneer je technisch leert luisteren dan is dit heel goed mogelijk. De klank van een luidspreker wordt niet alleen bepaald door de luidspreker zelf maar ook door het systeem en de ruimte waarin ze staan. Zorg in elk geval voor een redelijke mate van demping. Denk aan een vloerkleed en gordijnen. Dit maakt de ruimte minder hol. Neem een avond voor jezelf, kies een goede afspeel lijst uit en ga experimenteren met de positie van de luidsprekers.

De soundstage kun je sterk beïnvloeden door de plaatsing van de speakers. Doe in eerste instantie niet te gek en hou ze maximaal 2 a 3 meter uit elkaar. ca 30 cm van de achterwand en speel vervolgens met het indraaien totdat je de juiste ‘sweetspot’ hebt gevonden. Het doel is om de zanger of zangeres in de band tussen de luidsprekers in te horen staan. Het geluid moet als het ware niet meer uit de luidsprekers komen maar je zult het gevoel willen hebben dat de band voor je staat. Je kunt elk instrument aanwijzen. In dit geval is de opname kwaliteit dus ook wel erg belangrijk. Geen Prince, Rolling Stones en andere geweldige artiesten uit die tijd. Met een enkele band opname en veel compressie (dit is waar men toen van hield) zal het lastig zijn een brede soundstage met veel dynamiek te horen.

Wil je meer informatie over het installeren van jouw systeem, neem dan contact op met een van onze audio specialisten.

Share this post

5 1 stem
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties