Wat is speaker impedantie?

Wat is speaker impedantie?

Wat is speaker impedantie?

Impedantie heeft met de weerstand te maken. Weerstand is uitgedrukt in Ohm. In meer detail betekend impedantie frequentie afhankelijke weerstand. De kabel die vanuit de versterker de speaker in gaat wordt hierna verdeeld door de cross-over naar de verschillende speakers in de kast. Elke speaker heeft haar eigen weerstand. Daarom wordt ook wel de nominale impedantie opgegeven voor de luidspreker als geheel.

Luidsprekers hebben gemiddeld een impedantie van 4 of 8 Ohm. Dit vermeld de fabrikant van de luidspreker in haar specificaties. Hierdoor heb je een goed beeld van hoe krachtig de versterker moet zijn om de luidspreker haar maximale rendement te laten geven.

Je speakers opblazen

Wist je dat je eerder een speaker kunt opblazen met een minder krachtige versterker? Hoe meer vermogen de versterker heeft hoe meer controle over de speaker is. Als de speaker gaat clippen ontstaan er vervormingen die uiteindelijk kunnen resulteren in het scheuren van de speaker. Deze vervormingen ontstaan uiteindelijk door een verlies aan controle.

Wat is de gevoeligheid van een luidspreker

Een andere goede manier om erachter te komen hoeveel vermogen jouw speaker nodig heeft is te kijken naar het rendement. Uitgedrukt in dB heeft de speaker een bepaald volume, gemeten op 1 meter bij 1 Watt. Hieruit komt een getal waar je mee kunt rekenen. Geeft een luidsrpeker bijvoorbeeld 93dB bij 1 Watt, dan weet je dat je een verdubbeling aan vermogen nodig hebt voor elke 3dB extra. Dit is een vast gegeven.

Produceerd een luidspreker 108 dB bij 32 Watt die bij 1 Watt 93dB geeft dan weet je dat wanneer een luidspreker die 96dB geeft bij 1 Watt dus maar 16 Watt aan vermogen nodig heeft om ditzelfde volume te bereiken. Kort gezegd, hoe hoger deze dB aanduiding, des te gemakkelijker de speaker is aan te sturen. Dus des te minder weerstand (impedantie) heeft de speaker.

Let wel goed op dat als je voor surround gaat, of bijvoorbeeld een zone 2 wilt aansturen met dezelfde versterker. Dat alle speaker dezelfde weerstand hebben. Dit kan anders schadelijk zijn voor het systeem. Let er ook goed op dat de meeste versterkers met 2 zones geen 4 Ohm speakers aan kan. Je zult dit direct merken als de versterker enorm warm wordt.

Share this post

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties