Wat zijn de verschillen in luidspreker kabels

chord company

Wat zijn de verschillen in luidspreker kabels

Afscherming in luidspreker kabel

Waar een elektrische stroom loopt ontstaat een magnetisch veld met een statische lading. Op het klankbeeld kan dit hoorbaar zijn als een sis of zoem. Om deze reden is het enorm belangrijk goede afscherming van het geleidende materiaal te hebben. Niet elke speaker is hier even gevoelig voor. Maak dan ook de afweging in je bekabeling op basis van alle schakels in het systeem.

Afscherming van de luidspreker kabel kan op verschillende manieren. In de basis kun je de meest eenvoudige kabel al uit de buurt leggen van de stroomkabels om een resultaat te bereiken. Maar beter is nog om een kleine investering te maken en te kiezen voor een goede kabel. Een twisted pair kan al het magnetische veld verkleinen. Ook kunststof of een ander laag geleidend materiaal om de geleider heen geeft het gewenste resultaat van een rustiger klankbeeld zonder ruis. Inakoustik, een Duits luidspreker kabel merk, maakt haar high-end kabels met Micro Air. Lucht heeft namelijk een miljoen Ohm (weerstand). De geleider loopt in een kunststof scheider met hieromheen een gevlochten kous. Tussen de geleider zit hierdoor dus lucht. We nodigen je graag uit in onze winkel om de verschillen te komen beluisteren.

Foto: Chord Company

Chord company, een hoogwaardig Brits audio kabel merk, gebruikt anders dan Inakoustik meerdere lagen van afscherming. Deze lagen zijn ook van verschillende materialen. Verderop in dit artikel gaan we wat dieper in op de luidspreker kabels van Chord Company, die tevens in onze winkel verkrijgbaar zijn.

Speaker kabel materiaal

De beste geleiders voor geluid zijn koper en zilver. Beide hebben invloed op de klank op hun eigen manier. Koper is warmer klinkend dan zilver. In dit geval is het dus heel erg smaak afhankelijk welke speaker kabel je kiest. Hoge kwaliteit koper is belangrijk om te gebruiken. Goede speaker kabel is namelijk gemaakt van zuurstofarm puur koper waardoor het niet snel zal oxideren en de geleiding optimaal zal zijn. Elektra draad is sterk af te raden als je echt wilt genieten van het klankbeeld. Een goede kabel zorgt er namelijk voor dat de muziek los komt van de speaker. M.a.w. een mooie soundstage. Zilver klinkt erg helder. Hoe meer zilver er in het draad gebruikt is hoe beter de scherpe randjes die hoorbaar kunnen zijn in het hoog eraf gaan. Het zal helder, maar prettig klinken.

Hoe kies ik de juiste luidspreker kabel

Zoals gezegd is de gehele schakel in het systeem belangrijk. Van bron tot speaker en alle componenten die ertussen zitten. De bekabeling verbindt de componenten met elkaar. Heb je de mooiste versterker die je budget toe laat kies dan ook de bekabeling die evenredig in kwaliteit is. Zo verlies je geen kwaliteit in de overdracht. Hoe meer vermogen, hoe dikker de kabel zal moeten zijn. Hoe gevoeliger de installatie, des te meer afscherming zul je wensen.

Heeft de luidspreker kabel ook pluggen nodig?

Nee, is het korte antwoord. In de basis zal een plug geen kwaliteit toevoegen. Echter zijn er wel een paar voordelen aan pluggen. Het speaker draad zal zonder vervuilingen met de speaker verbonden zijn, ook na jaren gebruik. Daarnaast voorkom je dat er losse draden contact maken met de andere terminals. Bananen pluggen zijn er daarnaast ook voor het gemak. De speakers zijn hiermee gemakkelijk los te halen en weer aan te sluiten.

Chord Company

Zoals eerder genoemd is Chord Company een Brits audio en video kabel merk. Het is opgericht in 1985 waar men sinds de oprichting kabels met de hand in de hoogst mogelijke kwaliteit vervaardigd voor de muziek en film liefhebber. Vele onderscheidingen bevestigen de hoge kwaliteit. De luidspreker kabels van Chord Company zijn opgedeeld in diverse series. Ze beginnen bij de C-series. Een mooie zuurstof arme koper draad afgeschermd door een dikke laag kunststof. Direct een enorme kwaliteit winst ten opzichte van de standaard kabels uit de elektronica winkel.

Een stapje omhoog, waar het echt mooi begint te worden, is de Clearway. Het verschil met een standaard kabel hier eigenlijk al zo groot dat zelfs de ongetrainde luisteraar de verschillen kan benoemen. De volgende stap is dan de Shawline. Oef, en dan begint het ook al wat meer aan de prijs te raken. Maar wanneer jouw audio componenten hoogwaardig zijn; zeker als je een cd-speler, dac of streamer los hebt verbonden aan je versterker; wil je deze kwaliteit naar de luidsprekers doorgeven met een erg mooie luidspreker kabel.

Foto: Cornelis Tinga

Epic en Signature zijn de top series van Chord Company. Hier is dan ook het hoogst haalbare in kwaliteit in verwerkt. Deze kabels zijn gemaakt van verzliverd koper. In de Signature zit meer zilver verwerkt dan in de Epic. In beide is erg goed te horen wat een hoge geleider kan brengen aan geluid kwaliteit. De soundstage is vele malen breder en dieper maar ook is het geluid veel rijker en helderder. Het lijkt wel of de data overdracht vele malen groter is. En dat klopt ook. Want met een betere geleider en goede afscherming hoor je de muziek zoals het uit de opname studio komt. Je bent er echt bij.

Chord Company luidspreker kabel materialen

De materialen die Chord Company gebruikt zijn bijzonder. De bananen stekkers aan het eind van een kabel monteren wij met een speciale krimp tang. Dit geeft een veel betere lange termijn verbinding dan een schroef of soldering. Daarnaast zijn de kabels geisoleerd met Taylon. Deze kunnen fase schommelingen die ontstaan door temperatuur verschillen tegen gaan. Hierdoor klinkt de muziek vele malen muzikaler, meer naturel.

Wij hebben in onze winkel diverse opstellingen gemaakt en is dus ook voor u te horen wat een betere luidspreker kabel brengt. Wij knippen ook de kabels op maat.

Share this post

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties