Wat zijn de verschillen in muziek streaming diensten

streaming diensten

Wat zijn de verschillen in muziek streaming diensten

De bron van de muziek die we luister is steeds meer aan het veranderen. Van een fysiek onderdeel als een plaat of cd maken we meer gebruik van online streaming. Een nadeel is dat je niet meer iets in je handen hebt, een stukje nostalgie. Een groot voordeel is dat er maar weinig mensen zijn met 80 miljoen nummers op cd. Dit is namelijk het aanbod van een streaming dienst waar je voor een vast bedrag per maand toegang tot hebt.

Hoe is muziek streamen ontstaan?

Streaming is eigenlijk ontstaan door Napster. We kennen vast nog wel de tijd dat een wizzkit illegaal muziek haalde van het internet en dit ging verkopen op het schoolplein of onder familie leden. Iets waar wij natuurlijk niet achter staan, al hebben enkele van onze collega’s dit ook gedaan. De vraag voor online muziek downloaden werd hier in elk geval heel helder want de grote platenlabels hadden hier heel veel last van. Apple was de eerste grote partij die hier ook een verdien model in zag. Voor 99 cent per nummer kon je legaal muziek downlaoden voor eigen gebruik. Dit nam een enorme vlucht. Ook het luisteren naar muziek veranderde hierdoor. In je zak meer dan 1000 nummer meenemen op een iPod? Dat kon hiervoor nooit. Met name jongeren kwamen hierdoor in aanraking met veel meer muziek. Een goede en leuke ontwikkeling.

Bron: Tidal

Voor de artiest werd het gelukkig ook beter. Je was veel beter in staat jouw album zonder een groot label aan een publiek te laten horen. Nu kun je in deze tijd op Spotify zelfs geheel zonder label je muziek kwijt. Als je dan zorgt voor veel aandacht op social media bijvoorbeeld zul je in staat kunnen zijn ervan te leven. Een geweldige ontwikkeling wat ons betreft.

Welke muziek streaming diensten zijn er?

Na iTunes is Apple onder druk van het Zweedse bedrijf Spotify gestart met Apple Music. Tidal, Qobuz, Deezer en Amazon Music zijn aanbieders van muziek in hogere kwaliteit. Toch zijn ook hier verschillen in te vinden. Graag zullen we dit wat toelichten. Om de digitale muziek bron over het internet vanaf de servers naar jouw adres te krijgen gaat een heleboel data mee. Om deze overdracht wat te versnellen wordt het bestand kleiner gemaakt. Een compressie noemen we dit. Elke dienst gebruikt haar eigen methode hiervoor. Tidal gebruikt een MQA codec. Zij noemen dit een Master Bestand. Wanneer de opname nooit in hoge resolutie is opgenomen kunnen zij toch door het digitale bestand aan te vullen een hogere kwaliteit behalen. Hier is niet iedereen het over eens dat het ook daadwerkelijk mooier klinkt.

tidal streaming
Bron: Tidal

Qobuz en Deezer bieden een album exact aan zoals het uit de studio komt. Dus is het 16 bits 44.1 khz, dan is dat het formaat waarop je dit bestand beluisterd. Hoe dan ook gaat er ergens onderweg wat verloren in de compressie. Een LP of CD is wat ons betreft toch iets hoger in kwaliteit. Al kun je dit met een erg mooie dac en streamer prima opvangen.

Spotify is wat ons betreft dan weer het gemakkelijkst in gebruik. Ze bieden de meeste content aan en geven tevens goede suggesties voor nieuwe nummers die je kunt beluisteren. De kwaliteit is MP3, een flink stuk lager dus dan de andere diensten. Maar als je het alleen via je telefoon op Bluetooth oortjes beluisterd zal dat prima te doen zijn.

Bron: Tidal

Neem een proef abonnement

Ben je er nog niet helemaal uit? Van de meeste diensten zijn proef abonnementen beschikbaar. Ga het proberen en luister of je de verschillen hoort. Wil je meer weten over het streamen van muziek op jouw stereo installatie? Lees dan ons blog over streamers en dac’s.

Share this post

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties