Nait 50 – vier 50 jaar Naim

Naim bestaat 50 jaar

Nait 50 – vier 50 jaar Naim

Naim bestaat in 2023 50 jaar. Het begon allemaal met de legendarische Nait 1 uit 1983, 10 jaar na de oprichting van het Britse merk. Toen de Naim Audio oprichter Julian Vereker niet langer tevreden kon zijn met ‘net niet goed genoeg’ besloot hij het heft in eigen hand te nemen. Door reeds opgedane kennis van andere hi-fi systeem ontwerpers naast zich te laten liggen werden de funderingen gelegd voor een reeks aan prijs-winnende hi-fi producten. Vereker was een ondernemer en autodidact ingenieur met een enorme voorliefde voor muziek.

De geschiedenis van Naim Nait

De Nait 1 stond in prijsstelling tussen een instap systeem en de high-end systemen waardoor het toegankelijk was voor veel gebruikers. Door eenvoudig een platenspeler aan te sluiten en een set stereo luidsprekers kon direct een enorm luistergenot gecreëerd worden. Ook de bediening met slechts een paar knoppen in een compacte behuizing was erg geliefd. Vergeleken met andere geïntegreerde versterkers gaf de Nait 1 een enorme verbetering in de geluidsweergave.

In 1988 kwam de Nait 2 in dezelfde behuizing met met een upgrade aan interne componenten. De kleur van de behuizing werd Olijf groen welke bij liefhebbers en verzamelaars nog altijd erg gewild is.

De Nait 3 uit 1993 kreeg voor het eerst een echt grote update. Het uiterlijk werd breder en minder hoog. Intern kreeg de versterker een boost van 30W wat veel effect had op de dynamiek in de muziek. Door de extra ruimte in de behuizing werden de componenten wat verder van elkaar geplaatst waardoor een betere scheiding in de stroomcircuits ontstond. Dit had een groot effect op de zuiverheid van de klanken. In 1995 kreeg de Nait 3 een afstandsbediening.

De Nait 5, geïntroduceerd in 2000, kreeg de kleur zwart met het wel bekende groene Naim logo. Een grotere ringkern transformator deed haar intrede die mede de specifieke Naim klank geeft. Een krachtig en warm geluid die zelfs de meest lastig aan te sturen luidsprekers in bedwang heeft. Een dubbel gereguleerde stroomtoevoer werd standaard ingebouwd welke in lijn is met de filosofie van Naim om alle componenten zoveel mogelijk te isoleren.

In 2007 werd de Supernait uitgebracht met voor het eerst een DAC ingebouwd. Hierdoor werd het mogelijk ook digitale bronnen aan te sluiten aan de Nait. Daarnaast biedt de Supernait de mogelijkheid een externe voeding te gebruiken die wat meer rust in het systeem kan brengen. Ook kun je een eindversterker koppelen en de Supernait puur als voorversterker gebruiken. We gaan nu dus echt naar de high-end losse componenten toe. Door de toenemende vraag naar hoogwaardige platenspelers is ook een MM Phono stage ingebouwd waardoor een platenspeler direct kan worden aangesloten.

De Nait XS serie van 2008 tot heden heeft een uniek PCB zwevend bord techniek. Door deze subtiele interne design verbeteringen wordt de geluidsweergave sterk verbeterd.

Nait 50

Inmiddels zijn we 50 jaar verder en om dit te vieren heeft Naim de Nait 50 geïntroduceerd. Met het uiterlijk van het origineel maar dan met geheel nieuwe interne componenten. Toch als je de Nait 50 van dichterbij bekijkt zie je wel verschillen. De behuizing is namelijk van geanodiseerd aluminium, het LED lampje is wit en de balans controle heeft plaats gemaakt voor een hoofdtelefoon uitgang.

Naim Nait 50

Intern heeft de Nait 50 veel weg van de XS serie. De hoofdtelefoon versterker komt zo uit de nieuwe Naim 222, dus ook die is op hoog niveau. De nieuwe Nait 50 is een compacte maar wel een echt audiofiel versterker. Wenst u meer informatie of direct bestellen? Neem dan contact met ons op.

Share this post

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties