De geboorte van de 800 serie Signature luidspreker

Bowers & Wilkins fabriek rondleiding

800 serie signature

De geboorte van de 800 serie Signature luidspreker

Bowers & Wilkins fabriek rondleiding

In het voorjaar van 2023 bezochten wij de fabriek van Bowers & Wilkins. Een iconische luidspreker fabrikant, bekend van de Nautilus. Ze maken een reeks van producten waaronder de 600, 700 en 800 serie luidsprekers. Hiernaast de Formation luidsprekers en diverse hoofdtelefoons. Ze maken zelfs car audio. In de fabriek in Worthing, UK, wordt de gehele 800 serie en de Nautilus geproduceerd.

Ontvangsthal Bowers&Wilkins

Hoe wordt de 800 serie Signature gemaakt

Tijdens ons bezoek aan de fabriek hebben we het gehele proces mogen bekijken. Het begint allemaal met houten vellen die onder zeer hoge druk als multiplex worden gebogen en in hun vorm worden geperst.

Door de hoge temperatuur in de pers worden de lijmlagen die tussen elke houtlaag zit geactiveerd. Een zeer stevige behuizing komt vervolgens uit de pers geschoven. Deze is nog zeer ruw afgewerkt. De fineer laag zit er dan al op. In het geval van de Signature is dit een zeer bijzondere Alpi fineer. Deze komt kunstmatig tot stand en heeft een zeer uitgesproken uitstraling. Hiernaast zal een donker blauwe uitvoering beschikbaar zijn. Gelakte luidsprekers komen uit de pers met een blanke papier laag die hierdoor een zeer gladde afwerking kan behalen.

Vervolgens wordt het binnenwerk gemaakt. Deze bestaat achter de woofers uit een aluminium plaat. Ondanks dat de multiplex behuizing al zeer stevig is ontstaat er toch een zwakke plek rond de openingen aan de voorzijde. Hierom is gekozen voor een massieve achterplaat van aluminium. De rest van het binnenwerk is gemaakt van hout. Deze vormt een stevig raster.

De fabriek wordt perfect stabiel op temperatuur en luchtvochtigheid gehouden omdat het hout een natuurproduct is dat anders zou gaan werken. De fabriek is een combinatie van CNC en robots met daarnaast zeer gekwalificeerde vakmensen.

Bekijk in onderstaande video het gehele productie proces.

Wat zijn de upgrades van de 800 Signature

De top plaat waar de mid driver unit op ligt is gemaakt van een metalen ring. Deze ring is bij de normale 800 serie van massief metaal. Wanneer je hier een tik op zou geven dan geeft deze een breed uitgedragen ringende klank. Ze resoneert dus. Bij de Signature is veel materiaal verwijderd. Tevens is demping materiaal aangebracht. Het resultaat is veel minder resonantie. In de klankbeleving is dit duidelijk hoorbaar als een rustigere weergave.

De tweeter bovenop de mid driver is natuurlijk het iconische onderdeel van deze luidsprekers. Bij de Signature is de gril veel slanker gemaakt. Er zit dus feitelijk minder blokkerende materie voor de diamant tweeter waardoor ze veel helderder klinkt. De klank is ook opener.

De bass woofer heeft in de B&W Signature een veel krachtigere magneet. Er ontstaat hierdoor minder distortion op de woofer. Het resulteert in een gecontroleerder laag frequentie weergave. Zoals eerder genoemd zit achter de woofer openingen een aluminium plaat ter versteviging. Dit is bij de Signature nu ook toegepast op de bass reflex poort. Dit is gedaan om extra constructiesterkte toe te passen en resonantie tegen te gaan.

Bij de opbouw van de crossover van de Signature 800 serie is ervoor gezorgd dat de omliggende componenten de caps beter ondersteunen. Hierdoor functioneren ze beter dan voorheen en was aanpassing niet nodig. Immers zat er al het beste van het beste in.

De Signature serie van de 801 is een verfijning op de 801 D4. De kennis en ontwikkeling staat niet stil bij het Britse merk. De Signature is op dit moment het beste dat Bowers & Wilkins bouwt. Alles wat de afgelopen jaren aan kennis is opgedaan komt hierin samen.

Hoe klinkt de nieuwe 801 D4 Signature

Na de rondleiding in de fabriek gingen we met het team naar de luister ruimtes. Deze zijn gevestigd in de allereerste fabriekshal van het merk. Deze is als zodanig niet meer in gebruik maar laat de gehele collectie zien. Als eerste luisterde we naar de 801 D4. Een geweldige luidspreker met een prachtig neutrale weergave. Toen de 801 D4 Signature werd aangesloten en hetzelfde nummer afgespeeld van Louis Armstrong kreeg ik tranen in mijn ogen. De weidsere hoge tonen en de diepere krachtige basweergave raken je echt op de emotie. Dat is waar het wat mij betreft om gaat bij muziek.

Vervolgens doorliepen we een scala aan muziekstijlen die zeer indrukwekkend werden weergegeven. Zonder enige luister moeheid absorbeerde we het ene na het andere nummer.

Hoe klinkt de 805 D4 Signature

De tweeter heeft dezelfde versmalde grill mesh dat voor een weidser en helderder geluid zorgt. De mid driver van de 805 D4 Signature heeft een krachtigere magneet waardoor een sterkere controle op de woofer ontstaat. Ondanks de relatief kleine behuizing van de luidspreker klinkt ze erg rijk. Zeker bij elektronische muziek met stevige kicks zal de 805 Signature indruk maken. De 805 in het blauw is mijn favoriet.

Share this post

5 3 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties