Ik wil gaan streamen, welke mogelijkheden zijn er?

Ik wil gaan streamen, welke mogelijkheden zijn er?

Ik wil gaan streamen, welke mogelijkheden zijn er?

De bron van de muziek verschuift voor de meeste mensen van cd naar streaming. Zowel voor de vrijetijd genieter als de echte audiofiel zijn er mogelijkheden te over. Van Spotify tot Deezer, Qobuz en Tidal. Maar ook Amazon Music en Apple Music zijn goede diensten met een overvloed aan aanbod. Hoe ga je dit afspelen? Voor onderweg is het gemakkelijk. Jouw telefoon met een app van de gewenste dienst stelt je direct in staat muziek te streamen. Voor de installatie aan huis komt er vaak iets meer bij kijken. In dit artikel helpen we je graag een stukje op weg in alle mogelijkheden. Lees meer over de verschillende streaming diensten hier.

Streamen op een multiroom speaker

Muziek in huis via de streaming dienst is het gemakkelijkst te breiken via een speaker die direct in staat is te streamen zonder toebehoren. Het gaat dan om een multi-room speaker waarbij je eenvoudig de stekker in het stopcontact stopt, hem toevoegd aan het thuis netwerk en je kunt streamen. Jouw telefoon of tablet is dan slechts de afstandsbediening. Enkele merken die dit aanbieden zijn Sonos, Denon met Heos of het Bang & Olufsen Mozart systeem. De kwaliteit is voor het compacte formaat al behoorlijk goed. Bijvoorbeeld de Home 150 zoals hieronder op de foto. Wil je iets meer dan zul je moeten kijken naar een losse streamer die je aansluit op een Hi-Fi stereo installatie.

Denon Home 150
Bron: Denon

Streamen op een stereo installatie

Muziek streamen op een stereo installatie kan op 2 manieren. Een receiver heeft tegenwoordig vaak geen radio ontvanger meer, maar heeft dit vervangen voor netwerk aansturing. Hier zijn diverse systemen voor te vinden. Zo werkt Marantz en Denon met Heos, NAD met Bluesound, Naim met Focal by Naim en HiFi Rose met haar eigen service. Je bent dus met een goede geintegreerde versterker direct klaar om te streamen. Speakers aansluiten en genieten.

Hifi Rose RS250A
Bron: HiFi Rose

Een andere mogelijkheid is door de installatie op te bouwen uit losse componenten. Je kunt dit dan helemaal naar eigen smaak doen. Een losse eindversterker, losse voorversterker en een losse streamer. De kwaliteit staat hierbij echt voorop. Denk bijvoorbeeld aan een streamer van Hifi Rose. De RS150 is een zeer high-end product dat op de verlang lijstjes van de meeste audiofielen wel te vinden is. Gelukkig kan het ook voor de iets kleineren portemonnee met een N130 van Bluesound, iFi Audio Neo Stream of de iFi Zen Stream. Meer hierover op ons blog over iFi Audio. Sluit deze streamers aan op een wat oudere, of niet geïntegreerde, versterker en je maakt hem klaar voor deze moderne tijd. Let er wel op dat de kabels (interlinks) tussen de componenten past bij de kwaliteit van de onderdelen.

Streaming end-point

Nog een stapje verder is om de dac, digitaal naar analoog converter, en het streaming end-point te scheiden. De meeste streamers hebben een dac aan boord. Deze zet het digitale geluid om naar een analoog signaal dat vervolgens de versterker in gaat. Met diensten als Roon kun je bijvoorbeeld ook een Roon end-point gebruiken en deze digitaal naar een dac voeden om deze hier door te sturen naar de versterker. Je kunt dan nog meer kwaliteit opzoeken in de dac. Een snelle optie voor een Roon end-point kan al een Raspberry Pi zijn met een Ropiee image. De Ifi Audio Zen Stream is naast Roon Ready ook direct voor Tidal en Spotify te gebruiken.

Share this post

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties