Stereo of surround

stereo of surround

Stereo of surround

Wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe muziek installatie is het goed om stil te staan bij de mogelijkheden. Hoe wil je de installatie gebruiken en ook waar. Dat zijn belangrijke vragen die je jezelf kunt stellen om de keuze uit alle mogelijkheden wat te verkleinen. Kijk je veel films? Luister je vooral muziek? Of wellicht beide?

Stereo geluid

Muziek is opgenomen in stereo. Dit is niet omdat dit beter is, maar omdat het een keuze is geweest in het verleden. Opname studio’s mixen af in stereo. Je komt nog wel eens een album tegen van een surround opname, maar dit is echt de minderheid. Als je een muziek liefhebber bent en je wilt het album beluisteren zoals de artiest het bedoeld heeft, dan kies je dus voor een stereo installatie. Stereo betekend namelijk dat er zowel een linker als een rechter kanaal in de opname zit die beide hun eigen data krijgen. Samen brengen ze een cohesief klankbeeld.

Denon pma1700
Bron: Denon

Surround geluid

Surround geluid is erg complex. De opname vanuit de studio is per kanaal afgemixt om tot een ruimtelijk klankbeeld te komen. Vooral voor de filmliefhebber is dit belangrijk. In het beeld zie je iets van links naar rechts bewegen. Er gebeurd iets spannends achter je. Het geluid geeft hierbij een extra demensie waardoor de beleving versterkt. Wanneer je wel eens naar de bioscoop gaat weet je precies wat we bedoelen. Het geluid denderd door de zaal en geeft een hoog entertainment gehalte. Dit kun je thuis ook zo creëren met een surround installatie.

AVC-A1H
bron: Denon

Hoe kies je de juiste stereo installatie

Een goede installatie is voor iedereen verschillend. Belangrijk is dat hij aansluit bij je wensen van gebruik en bij de kwaliteit die je zoekt. Wanneer je het TV geluid wilt horen over de speakers dan heb je in elk geval een HDMI ARC ingang nodig of een optische aansluiting. Wil je muziek gaan streamen? Veel stereo receivers hebben tegenwoordig een streamer aan boord. Hoe groot zijn jouw speakers? Dit bepaald voor een groot deel hoeveel vermogen de versterker zal moeten leveren om het maximale eruit te halen. Een aantal vragen met een grote impact op de keuze. Een zeer compacte alles-in-1 oplossing kan bijvoorbeeld de Denon RCDN10 zijn. Deze is geschikt voor wat kleinere luidsprekers. Grote vloerstaanders kun je bijvoorbeeld goed aansturen met de PMA1700ne van Denon.

Hoe kies je de juiste surround versterker

Ojee, de mogelijkheden worden opeens nog groter. Voor surround geluid heb je de keuze uit 5.1 (2 front luidsprekers, een center, 2 achter kanalen en een subwoofer) of meer kanalen. Dolby Digital is een codec die de versterker gebruikt om zo elk geluid in de film naar de juiste speaker te sturen. Je hebt tegenwoordig ook Dolby Atmos. Hierbij kunnen ook specifiek hoogte kanalen worden aangestuurd om zo nog meer het idee te geven van ruimtelijk geluid. Hierbij is het van belang dat de versterker dit ondersteund, je hoogte speakers hebt en dat ook de film deze codec heeft. Compacte luidsprekers in een surround opstelling stuur je bijvoorbeeld goed aan met de AVR X2800H van Denon. Grote vloerstaanders of high-end inbouw stuur je beter aan met de Cinema 40 van Marantz.

Bron: Dali

Ook bij een surround versterker is het belangrijk naar de juiste inputs te kijken. Heb je bijvoorbeeld een PS5, dan wil je natuurlijk 8K 120Hz ondersteund zien. Onafhankelijke subwoofer uitgangen, streaming mogelijkheden, etc. Allemaal wensen om af te vinken om zo tot de versterker naar keuze te komen. Uiteraard speelt het vermogen ook een belangrijke rol. Heb je een grote vloerstaande luidspreker, of slechts compacte satalliet luidsprekers, dan heb je meer of minder power nodig.

Kun je stereo luisteren op een surround receiver?

Een kort antwoord is ja. Maar er zijn wel een aantal punten om rekening mee te houden. Indien je dus zowel veel films kijkt als graag naar muziek luistert, dan kun je kiezen voor een surround receiver. Echter om muziek ook echt mooi te laten klinken heb je wel een wat betere uitvoering nodig dan het basis model. De Denon AVC-A1H heeft voor de front kanalen volledig gescheiden versterking modeles zodat ook het stereo beeld optimaal is. Terwijl het in de basis een prachtige surround receiver is. Het kan dus wel, alleen goed zoeken en ga vooral ook luisteren alvorens je iets aanschaft.

We hopen dat je door het lezen van dit blog in elk geval een lijst kunt maken met mogelijkheden die je zoekt. Na kunt denken over wat je belangrijk vindt bij geluid in huis. Als je deze wensen helemaal helder hebt dan is namelijk de keuze voor een bepaald product veel gemakkelijker. Wij helpen daar uiteraard ook graag verder bij in onze winkels.

Share this post

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties